Több mint 300 induló zenekar pályázott a Cseh Tamás Program támogatására

Beérkeztek a 4. évadát megkezdő Cseh Tamás Program első pályázatai. A legnagyobb érdeklődés a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az induló zenekarokat támogató alprogram pályázatát övezete. Azt, hogy a magyar könnyűzenét támogató programnak, azon belül a kezdő formációk támogatásának és mentorálásának hosszabb távon is van létjogosultsága, bizonyítja, hogy a negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra a második legtöbb, összesen 315 pályázat érkezett be!

Részletek itt olvashatóak.

Így pályázzunk az NKA Könnyűzene Kollégiumánál

Dósa Richárddal, az NKA Könnyűzene Kollégiumának elnökével készített interjút a Dal+Szerző. Miután jelentősen átalakultak a Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzene Kollégiumának pályázatai, a cikkben a kiírások változásai mögötti okokat járják körbe és alaposan végig veszik, hogyan is kell jól pályázni.

A cikk itt olvasható.

Megjelentek a folyóirat-felhívások az NKA-nál

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a hosszú távú kiszámíthatóság érdekében a nyomtatott és online lapok megjelentetésére 2017-ben 600 millió Ft-ot, 2018-ban és 2019-ben 300-300 millió Ft keretösszeget biztosított.

A folyóiratok jövőjéről szeptemberben szervezett konferencián kérteknek és az ott elhangzott ígéreteknek megfelelően még az idei évben a szakmai kollégiumok kiírták mind a hároméves, mind az egyéves folyóirat-támogatásokhoz kapcsolódó pályázati felhívásokat.

A különböző szakterületek pályázati kiírásai január végéig elérhetőek az Alap portálján, pontos információ az alábbi linken található.

http://www.nka.hu/palyaztatas/kollegiumi_palyazatok

Budapest, 2016. december 27.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma közleménye

Rekordszámú pályázat - Rengeteg elismert szerző és előadó a támogatottak között

Az idén alakult Könnyűzene Kollégiuma első pályázati kiírásaira 1500 pályázat érkezett. Ez az NKA történetében egyedülálló mennyiség.

Tovább olvasom...

Tájékoztató – Könnyűzene Kollégiuma

Több mint 1300 pályázat érkezett be a Könnyűzene Kollégiuma II. féléves kiírására. A teljes igény meghaladta az 1 milliárd Ft-ot. A Kollégiumnak 422 millió Ft állt rendelkezésére, amelyből 716 pályázatot támogatott. Hang- és képfelvételek készítésére 126 millió Ft-ot, koncertekre 106 millió Ft-ot, alkotói altémára 97 millió Ft-ot, egyedi pályázatokra 37 millió Ft-ot, magyarlakta területen szervezett koncertekre 28 millió Ft-ot, oktatásra 13 millió Ft-ot, külföldi előadók vendégszereplésére 10 millió Ft-ot, díjakra 900 ezer Ft-ot ítélt meg a hattagú Kollégium. Az összeg jelentősen meghaladta az első félévben odaítélt támogatások mértékét. Két altéma kivételével az összes altémában - a támogatott pályázatok esetében - a Kollégium maximális mértékben ítélte meg a kért támogatást.

Tovább olvasom...

Egyéves a Halmos Béla Program

A Halmos Béla Program indulását 2015. december 22-én jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke és Doncsev András, az NKA alelnöke. A program célja a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek bel- és külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak támogatása.

A program első évének eredményeiről Doncsev András, az NKA alelnöke, illetve a jövő évi tervekről, pályázati kiírásokról Liber Endre, a program megvalósításáért felelős kollégium vezetője tart sajtótájékoztatót 2017. január 13-án, pénteken 11 órai kezdettel a szegedi Fonó Klubban (Millenniumi Kávéház és Klub, 6724 Szeged, Dugonics tér 12.). Az eseményen fellép a 2016. évi Fölszállott a páva tehetségkutató műsor győztese, Erdélyi Luca, valamint a Zűrös Banda.

A meghívó itt letölthető.

Budapest, 2017. január 6.

Ismét hároméves folyóirat-támogatás az NKA-nál!

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a folyóiratok jövőjéről szeptemberben szervezett konferencián kérteknek és az ott elhangzott ígéreteknek megfelelően, a mai napon döntött a folyóiratok hároméves támogatásáról.

A hosszú távú kiszámíthatóság érdekében, a Bizottság határozata alapján 2017-ben a nyomtatott és online lapok megjelentetésére 600 millió Ft-ot , 2018-ban és 2019-ben 300-300 millió Ft keretösszeget biztosított.

Az éven túli kötelezettségvállalás lehetőségével élve döntött továbbá a kiemelt kulturális fesztiválok hároméves támogatásáról, így 2017-ben 388 millió Ft, 2018. és 2019. években 408-408 millió Ft értékben; valamint hosszú távú kiadói program megvalósítására jövő évben 170 millió Ft-ot, illetve örökségvédelmi célokra szintén jövőre 270 millió Ft-ot biztosított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium engedélye alapján közel 1,2 milliárd Ft összegű, az NKA előző évi költségvetéséből zárolt maradvány pályázati úton való felhasználásra is lehetőség nyílik kizárólag az idei évben, amelyet a szakmai kollégiumok igénye alapján határozott meg a Bizottság.

Budapest, 2016. október 27.

Ők a Cseh Tamás Program idei első nyertesei

Kihirdették az NKA Cseh Tamás Program (CSTP) idei első nyerteseit: október 26-án az Akvárium klubban huszonöt együttes és énekes, valamint 53 fővároson kívüli és 8 határon túli könnyűzenei koncerthelyszín vehette át az erről szóló Elismerést.

Tovább olvasom...

Elindult a Cseh Tamás Program harmadik évada

A 2016 második félévében, külföldön megvalósuló koncertek támogatásáról szóló döntés megszületése egyben azt is jelenti, hogy elindult a Cseh Tamás Program harmadik évada.

Tovább olvasom...

Öröm a zene! tehetségkutató – országos döntő a CSTP-vel

Az NKA Cseh Tamás Program második évadában a Hangszeresek Országos Szövetsége szervezésében zajló Öröm a zene! tehetségkutató vidéki fordulóit is támogatta, most hétvégén pedig a Budapest Music Expo keretében rendezett döntőn egymillió forint lemezkészítésre fordítható összeggel díjazza a végső győztest. A döntősök között két, a CSTP Induló zenekari alprogramjában korábban már sikeresen pályázó zenekar, a The Immigrants és az Éva Presszó is szerepel majd. A zsűri elnöke Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke lesz.

Tovább olvasom...

Kulturális Örökség Napok az NKA Igazgatóságán

Tisztelt Pályázók! Kedves Érdeklődők!

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága az idei évben is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz. A program keretében 2016. szeptember 17-én, szombaton 10 órakor megnyitjuk székházunk kapuját, és szeretettel várunk minden kedves pályázót, érdeklődőt kiállításunk megtekintésére, vagy vezetett túráink egyikére.

Tovább olvasom...

Sajtóbeszélgetés Kapolcson, a Művészetek Völgyében

Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a kapolcsi Művészetek Völgyében tartott sajtóbeszélgetésre.

Tovább olvasom...

Találkozzunk a Veszprémi Utcazene Fesztiválon

Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.

Tovább olvasom...

Cseh Tamás Program a Campus Fesztiválon

Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.

Tovább olvasom...

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma közleménye

2016. május 5.

A tavasszal megalakult kollégium máris kiírta pályázatait! Az NKA Bizottsága az idei évre 132 millió forintot biztosított a Könnyűzene Kollégiumának. (Fontos, hogy ez az összeg még nem tartalmazza az Artisjus által beszedett és átutalt üres hanghordozói díjak 25 %-át, amely tavaly lényegesen magasabb összegű volt, mint ez a mostani pályázati keret. Erre a forrás jóváírására várhatóan júniusban kerül sor, így a pályázati kiírások ezzel kapcsolatban nyár végén-ősszel várhatók.)

Tovább olvasom...

Cseh Tamás Program az EFOTT-on

Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, az EFOTT-on tartott sajtótájékoztatójára.

Tovább olvasom...

Indul a fesztiválszezon az NKA-nál is!

Az NKA Cseh Tamás Programja 2016 nyarán is jelen lesz a legnagyobb hazai könnyűzenei fesztiválokon. Június 14. és 18. között a szolnoki Tiszavirág Fesztivállal folytatódik a CSTP nyári sorozata.

Tovább olvasom...

A zene ünnepe


Az NKA Cseh Tamás Program a Zene Ünnepe nyitányaként sajtótájékoztatót tart a Várkert Bazárban. A sajtótájékoztató témái: Az üres adathordozókból 2015-ben beszedett jogdíjak Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő forrás és ennek felosztása az NKA kollégiumai között; A Cseh Tamás Programra 2016-17-es évadban rendelkezésre álló forrás; A Cseh Tamás Program pályázati ütemezése és az először megjelenő pályázatok; a Halmos Béla Program rendelkezésére álló forrás és az ebből megvalósuló pályázatok.

Tovább olvasom...

Sajtóközlemény

Újabb fesztiválpályázat az NKA-nál

Megjelent a Nemzeti Kulturális Alap turisztikai rendezvények támogatására kiírt idei évi pályázati felhívása. Az Alap elsődleges célja, hogy a fesztiválok megrendezéséhez szükséges forrást időben elérhetővé tegye, ezért a Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma rendelkezésére álló 200 millió forintos összeget saját kerete terhére biztosította.

Tovább olvasom...

Közlemény

A Nemzeti Kulturális Alap Táncművészet Kollégiuma nagy örömmel üdvözli, hogy hosszú idő után a táncművészet újra önálló kollégiummal rendelkezik.

A hattagú testület elkötelezett a terület széleskörű támogatásában, döntéseiben szem előtt tartja a magyar és az egyetemes táncművészet fejlődését, a műfaji sokszínűség fenntartását. További magas szakmai színvonalú programok beindításával és támogatásával kívánja dinamizálni a táncszakma egészét.

A kollégium vezetője és tagjai: Bozsik Yvette, Pataki András, Pártay Lilla, Solymosi Tamás, Vincze Balázs, Zsuráfszky Zoltán.

Sajtóközlemény

Több mint félmilliárd forint folyóirat-támogatásra

A Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumai összesen 158.233 ezer forinttal egészítették ki saját keretük terhére a Bizottság által folyóirat-támogatásokra biztosított összeget. Így az NKA összesen több mint félmilliárd forintot fordít az idei évben megjelenő lapok támogatására, szemben a tavalyi évben biztosított 368 millió forint, illetve a 2014-ben rendelkezésre álló 352 millió forint nyílt kerettel.

Tovább olvasom...

Sajtóközlemény

Átadták a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjakat

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke kilenc képzőművésznek adta át a Római Magyar Akadémia 2016. évi ösztöndíjait az NKA Igazgatósága Székházában. Idén Baráth Nóra festőművész, Brückner-Szalóky János multimédia-művész, Gaál Endre Miklós szobrászművész, Horváth Dániel festőművész, Lenkey-Tóth Péter festőművész, Ludman Éva multimédia- és festőművész, Nagy Csilla multimédia-művész, Szegedi Csaba Béla festőművész, valamint Vati Era multimédia- és festőművész részesült támogatásban.

Tovább olvasom...

Megalakult a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma

Megalakult a népzenei utánpótlást támogató Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma. Doncsev András, az NKA alelnöke átadta a kinevezési okiratokat a kollégium vezetőjének és tagjainak, akik Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntése alapján az alábbiak...

Tovább olvasom...

Budapest, 2016. január 28.

Közlemény

A Nemzeti Kulturális Alap 2016. január 6-án elindította a tisztújítási eljárást, tehát az érintett szervezetek a tegnapi napon megkapták az eljárás lefolytatására felkérő leveleket. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a delegáló szervezeteknek, illetve a Magyar Művészeti Akadémiának 25 nap áll rendelkezésre a delegálási eljárás lefolytatására.

Budapest, 2016. január 7.

Az NKA a Cseh Tamás Programmal ünnepli a Magyar Kultúra Napját

Sajtóközlemény

A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás születésnapjának alkalmából a Programban sikeresen pályázó zenekarokkal, szakemberekkel, valamint a kulturális élet meghatározó személyiségeivel, szervezeteivel, együtt ünnepli a Magyar Kultúra Napját.

Tovább olvasom...

Budapest, 2016. január 20.

Interjú Doncsev Andrással, az NKA alelnökével

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 22 éve a magyar kulturális élet megkerülhetetlen, a hazai és a határon túli kultúrafinanszírozás meghatározó intézménye, amely miközben átalakul, ellátja feladatát. A Magyar Kultúra Napja előtt Doncsev András alelnökkel beszélgettünk az NKA jövőjéről, a Cseh Tamás Programról, a tavaly decemberben bejelentett, a népzenei kultúrát támogató Halmos Béla Programról és arról, hogy vajon ma Magyarországon képes-e tömegeket megmozgatni a kultúra.

Tovább olvasom...

Budapest, 2016. január 15.

Impresszum | Honlaptérkép | Munkatársak | Adatkezelési tájékoztató | Technikai ajánlás | GYIK | English