Figyelem! Pályázati tudnivalók | Nyomtatás

A FOTÓMŰVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A Fotóművészeti Szakmai Kollégium nyílt pályázatot hirdet vissza nem térítendő támogatásra  a 2011. február 16. és 2012. február 16. közötti időszakra, az alább feltüntetett altémákban.
A támogatás forrása a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló 2009. évi CXXX. törvény 1. sz. melléklete szerint: LXVII. Nemzeti Kulturális Alap fejezet. A kifizetés módja vegyes finanszírozás, a támogatási szerződés szerinti kifizetési ütemezésben. A meghirdetésre kerülő témában a kollégium nevezési díj  kötelezettséget nem ír elő.
Pályázni a fent jelzett időintervallum között megvalósuló projektekre lehet az alábbi témakörökben:

1. Alkotói támogatásra

Altéma kódszáma: 1802

Rendelkezésre álló keretösszeg: 20  millió Ft

A kollégium alkotói támogatást biztosít legfeljebb egyéves időtartamra új alkotások/kutatások megvalósítására maximum 600.000 Ft, illetőleg kurátori tervek kialakítására, legfeljebb két támogatott kurátor számára, maximum 300.000 Ft  összegben. Kiemelt támogatást kíván továbbá nyújtani két alkotó számára, egy éves időtartamra havi 200.000 Ft támogatási összegben.
A pályázathoz csatolni kell az alkotó, kutató, kurátor

hagyományos vagy digitális formában (pdf, doc, illetve nézőkép méretű jpg);

A kiemelt alkotómunka tematikája:
Társadalmi régeződések bemutatása különös tekintettel a vidék Magyarországára.
A támogatásban részesült pályázónak az alkotómunka befejeztével a támogatási szerződésben megjelölt elszámolási határidőig az abban meghatározott módon részletes szakmai beszámolót  kell készítenie és benyújtania.
Nem pályázhatnak a 2009–2010-ben már NKA alkotói támogatást elnyert alkotók illetőleg kutatók, valamint az ugyanezen időszakban Pécsi József-ösztöndíjban részesült alkotók.
A pályázat lebonyolítója a Magyar Fotóművészek Szövetsége (telefonszáma: 311-2626)
A támogatott pályázatok esetén a szakmai beszámoló elvárt tartalma:

A kollégium önrészt nem ír elő.

2. Egyéni és csoportos kiállítás megvalósítására, valamint a kiállítás katalógusának, dokumentációjának elkészítésére

Altéma kódszáma: 1806


Rendelkezésre álló keretösszeg:
35  millió Ft

Az altéma elbírálásakor előnyt élveznek azon pályázatok, amelyek

Pályázhat alkotóművész, a kiállítás szervezője (kurátor), a kiállítást rendező intézmény. Egyéni és csoportos kiállítás megvalósítása, a katalógus, dokumentáció (meghívó, plakát, leporelló, honlap, digitális adathordozó, egyéb ismertető anyag) elkészítésének támogatására benyújtott pályázatban a pályázati cél leírásakor szerepeljen a kiállítás megrendezésének, illetőleg a katalógus megjelenésének pontos időpontja, külföldi kiállítás esetén a kiállítóhely honlapjának címe.
A pályázathoz kérjük csatolni a kiállítóhely (hazai, külföldi) befogadó nyilatkozatát.
Támogatás kérhető a következő jogcímekre:
kiállítás esetében

katalógus, kiállítási dokumentáció közzététele esetében

 A támogatott pályázat esetén a szakmai beszámoló elvárt tartalma:

A kollégium önrészt nem ír elő.


3.  A fotográfia szakmai rendezvényei – konferenciák, szimpóziumok – támogatására

Altéma kódszáma: 1808


Rendelkezésre álló keretösszeg:
6  millió Ft

Pályázatot nyújthat be alkotóművész, alkotócsoport, az esemény szervezője (kurátora), a rendező intézmény. A pályázatnak tartalmaznia kell

Támogatás kérhető a következő jogcímekre:

A támogatott pályázat esetén a szakmai beszámoló elvárt tartalma:

A kollégium önrészt nem ír elő.

4. Magyar kortárs fotográfiai alkotások megvásárlására      


Altéma kódszáma: 1809


Rendelkezésre álló keretösszeg:
5  millió Ft
A pályázaton hazai fotográfiát is gyűjtő közgyűjtemények, illetve fenntartóik vehetnek részt.

A pályázathoz csatolni kell

Támogatás kérhető a következő jogcímekre:

Az elbírálás szempontjai:

A támogatott pályázat esetén a szakmai beszámoló elvárt tartalma:

A kollégium önrészt nem ír elő.

5. Szakkönyvtárak könyvvásárlásának (fotóalbumok, fotóelmélet, fotótörténeti és gyakorlati kézikönyvek) támogatására           


Altéma kódszáma: 1810


Rendelkezésre álló keretösszeg:
4 millió Ft
Kizárólag a fotográfia közzétételével, kutatásával, gyűjtésével és oktatásával foglalkozó intézmények pályázhatnak szakkönyvtáruk bővítésére.
A pályázathoz csatolni kell

A pályázat indoklása térjen ki a könyvtár meglévő könyvállományának bemutatására, azon belül pedig a fotográfiai szakirodalom eddigi gyűjtési koncepciójára, gyűjteményen belüli arányaira,
Előnyben részesülnek azon pályázatok, amelyek

A kollégium önrészt nem ír elő.

6. Kétnyelvű fotóalbumok megjelentetésének támogatására


Altéma kódszáma: 1812


Rendelkezésre álló keretösszeg:
15 millió Ft

Pályázatot nyújthat be az alkotóművész vagy a könyv szerkesztője, kiadója (az egymással kötött szerződést mellékelve).
A pályázathoz csatolni kell:

Az elbírálás szempontjai:

Támogatás kérhető a következő jogcímekre:

A kollégium 30%  önrészt ír elő, azt a költségvetésnek tartalmaznia kell. Támogatott pályázat esetén az önrész nem elszámolásköteles.

 7. A fotókultúra terjesztése szempontjából fontos kiadványok megjelentetésére

Altéma kódszáma: 1821


Rendelkezésre álló keretösszeg:
6  millió Ft

Pályázatot nyújthat be kiadó (a szerzővel kötött felhasználói szerződést mellékelve).
A pályázathoz mellékelni kell

Támogatás kérhető a következő jogcímekre:

A kollégium 30%  önrészt ír elő, azt a költségvetésnek tartalmaznia kell. Támogatott pályázat esetén az önrész nem elszámolásköteles.

8.
Portréfilm elkészítésére

Altéma kódszám: 1833


A fotóművészeti szakmai kollégium első ízben ír ki pályázatot a magyar fotókultúra kiemelkedő kortárs alkotóit megörökítő 30 perces portréfilm elkészítésére. Pályázni két portréfilm megvalósítására lehet. Pályázatot nyújthat be legalább hároméves múlttal rendelkező filmes műhely, amely szerepel a mozgóképszakmai hatóság mozgóképszakmai szervezetekről vezetett nyilvántartásában.


Rendelkezésre álló keretösszeg portréfilmenként 1 millió Ft.


Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázók, akik:

A pályázathoz csatolni kell:

Támogatás igényelhető:

A támogatott pályázatok szakmai beszámolójának tartalmaznia kell a pályázati téma megvalósulásának körülményeit, a létrejött produkció, illetve a megvalósult szakmai program eredményességét, elemző, esztétikai és kritikai alátámasztással.
A szakmai beszámolóhoz mellékelni kell a kész film egy kópiáját DVD-n. A filmnek full HD-minőségben kell elkészülnie.
A pályázati felhívás e pontja alapján nyújtott támogatás jogalapja a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 12.  § (3) bekezdés c) pontja.

Megjegyzés: Amennyiben a pályázó a kiírás pontjaiban felsorolt költségektől eltérő költségjogcímet is megjelöl, úgy azt röviden indokolnia kell, s ennek alapján a kollégium saját hatáskörében dönt.

A 8. altémában pályázók csak a felhívás szerinti jogcímekre pályázhatnak.

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy a támogatásban részesülő kedvezményezettek – összhangban az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikkének (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004. (IV.19.) Korm. rendelettel a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény, az annak végrehajtásául szolgáló 9/2006. (V.9.) NKÖM rendelet, valamint a kultúrát és a kulturális örökség megőrzését előmozdító állami támogatásokról szóló 28/2008. (II.15.) Korm. rendelet alapján – kulturális célú állami támogatásban részesülnek, amelyet az Európai Bizottság az N357/2007-es számú határozatában hagyott jóvá.

Felhívjuk pályázóink figyelmét, hogy az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009 (XII.19.) Kormányrendelet több helyen módosította a pályáztatás eljárás rendjét:
– 119. §-a alapján a támogatás visszavonása, a támogatási szerződés felmondása, az attól történő elállás esetén a támogatás visszafizetésének biztosítéka a támogatási szerződés mellékletét képező felhatalmazás beszedési megbízás teljesítésére.
– 121. § (4) bekezdése alapján: amennyiben a támogatott tevékenység összköltsége csökken a tervezetthez képest, a költségvetésből nyújtott támogatás összegét az összköltség csökkenésének arányában csökkenteni kell, több forrás esetén az eredeti arányoknak megfelelően. Kérjük programjuk költségvetésének tervezésekor ezt a jogszabályi előírást figyelembe venni.
– 132. § (2) bekezdés o) pontja alapján az esetleges közbeszerzési eljárás lefolytatásra irányuló kötelezettségükre.
– 133. § (1) bekezdés e) pontja alapján a benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:
a költségvetésből nyújtott támogatásból megvalósítani tervezett tevékenységek, feladatok, beszerzések részletes ismertetését, azok tervezett szakmai hatásait, összefüggéseit a pályázati felhívásban megjelölt céllal, valamint az ehhez kapcsolódó részletes költségtervet.

Pályázati adatlapot elkészíteni a www.nka.hu portál („pályáztatás” cím alatt található) „pályázati adatlap kitöltése” címszónál lehet. ("minta" pályázati adatlap a portálon a „pályáztatás” cím alatt található az „aktuális pályázati felhívások” címszónál. Ez az adatlap tájékoztatásra szolgál, pályázatként benyújtani nem lehet.)

A pályázattal kapcsolatos hiánypótlás lehetőségét és feltételeit az NKA Ügyrendje szabályozza, amely megtalálható az NKA portálon jogszabályok menüpont alatt.

A pályázatok 1 példányban
2011. február  15-ig beérkezően
nyújthatók be kizárólag postai úton  az NKA Igazgatóságának levelezési címére.
(H – 1388 Budapest, Pf. 82).
A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

Pályázattal kapcsolatban felvilágosítást telefonon a (36-1) 327-4444 számon kaphatnak.

A pályázatok elbírálása legkésőbb a beérkezési határidőt követő 60 napon belül történik. A döntésről a pályázók a döntést követő legkésőbb 20 napon belül postai úton értesítést kapnak. A döntés az NKA portálján is közzétételre kerül.
A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A kollégium által támogatott pályázatok megvalósítására az NKA Igazgatósága a támogatottakkal támogatási szerződést köt. A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy a támogatott a támogatási szerződés megkötéséhez előírt jogszabályi feltételeknek megfeleljen. A támogatott a támogatást csak a támogatási szerződésben meghatározott jogcímekre használhatja fel.

Fotóművészeti Szakmai Kollégiuma

Megjelentetés dátuma: 2010. december 30.

Frissítve: