Pályázati tudnivalók

AZ ISMERETTERJESZTÉS ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA SZAKMAI KOLLÉGIUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Az Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma pályázatot hirdet a 2011. március 16. és 2012. március 31. közötti időszakra.

A támogatás forrása a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény LXVII. Nemzeti Kulturális Alap fejezet.

A kifizetés módja vegyes finanszírozás, a támogatási szerződés szerinti kifizetési ütemezésben. A meghirdetésre kerülő témában a kollégium nevezési díj és önrész kötelezettséget nem ír elő.

Pályázni a fent jelzett időintervallum között megvalósuló projektekre lehet az alábbi témakörökben:

1. Alkotói támogatásra

Altéma kódszáma: 2502

Az Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégium a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete szakmai keretét kiegészítve alkotói támogatást nyújt ismeretterjesztő, a környezetkultúrát, a környezetetikus magatartást fejlesztő művek megírására. A kollégium megkülönböztetetten támogatja a természettudományos és műszaki ismeretterjesztés területén benyújtott pályázatokat.

A pályázatok elbírálásánál a Kollégium előnyben részesíti azokat a pályázókat, akik már rendelkeznek kiadói szándéknyilatkozattal és szakmai ajánlással.

A pályázónak csatolnia kell szakmai életrajzát és megírandó munkájának részletes szinopszisát. A kollégium az elfogadott szinopszis benyújtóit a vállalt téma megírásához vissza nem térítendő –alkotónként havi 100.000 Ft összegű, legfeljebb 10 hónapon keresztül, két részletben folyósított - alkotói támogatásban részesíti. A pályázó kötelessége a munka végeztével szakmai beszámolóként benyújtani az elkészült kéziratot.

Alkotói támogatásra csak magánszemély pályázhat.

Nem nyújthat be pályázatot, és nem ítélhető meg támogatás annak az alkotónak, aki három éven belül adott Szakmai Kollégiumtól alkotói támogatásban már részesült.

Rendelkezésre álló keretösszeg: 40 millió Ft

2. Könyvek és elektronikus kiadványok támogatására

Altéma kódszáma: 2521

Az Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégium támogatja a hagyományos és elektronikus úton megjelentetni kívánt ismeretterjesztő, a környezetkultúrát, a környezetetikus magatartást fejlesztő szakkönyvek, kiadványok, információhordozók megjelentetését.

A kollégium előnyben részesíti az eredeti kéziratoknak; az új eredményeket közlő, feldolgozó és ismertető köteteknek; a tudománytörténeti jelentőségű idegen nyelvű könyvek és tanulmánygyűjtemények fordításának; valamint az ígéretes alkotók és kutatók első munkáinak a megjelentetését.

A pályázatok elbírálásakor a kollégium szakmai szempontként figyelembe veszi, hogy a pályázott mű mennyiben segíti elő a magyarországi kulturális és tudományos teljesítmények megismertetését; a művészeti, humán-, társadalom- és természettudományos, valamint környezettudomány fejlődését; vagy az interdiszciplináris kutatói és alkotói együttműködést. A kuratórium támogatja a magyar tudományos eredmények idegen nyelvű megjelentetését.

Egy pályázó legfeljebb 2 (két) mű megjelentetésére nyújthat be pályázatot. Minden mű külön pályázatnak számít.

Pályázhatnak: kiadók, illetve – csatolt okirattal dokumentált – kiadói joggal rendelkező intézmények, szervezetek

A pályázathoz hagyományos megjelentetés esetén mellékelni kell:

Egy pályázat maximum.1 millió Ft támogatásban részesülhet.

Támogatás kizárólag az alábbi jogcímekre kérhető:

Hagyományos megjelentetés esetén

Elektronikus hordozón vagy internetes kiadványként történő megjelentetés esetén:

A megvalósulásra vonatkozó szakmai árajánlatokat kérjük becsatolni.

Szakmai beszámolóként a megjelent kiadványt kell benyújtani. A könyvszakmai betétlapon szereplő megvalósult könyvészeti és számszaki adatokról a pályázó az elszámoláskor nyilatkozni köteles.

Rendelkezésre álló keretösszeg: 85 millió Ft

Figyelem!
1. Amennyiben a pályázó saját nyomdával rendelkezik és a saját nyomdájában kívánja a kiadványt elkészíteni, úgy a nyomdaköltségek közül csak a kiadvány megjelentetéséhez szükséges szakmai anyagok (papír, festék) számlával igazolható megvételéhez kérhető támogatás. Ebből az is következik, hogy az egyéb nyomdai kiadások jogcímekre nem igényelhet támogatást kivéve, ha külső nyomdai szolgáltatást vesz igénybe.

2. A kiadóknak a pályázat eredeti költségvetésében szereplő szerzői honoráriumot legalább a megítélt támogatás arányában ki kell fizetniük a szerzőknek, és ezt az elszámolásukban igazolniuk is kell. Nem vonatkozik ez a Szakmai Kollégium által – a támogatott kiadvány esetében –  az előző évben alkotói támogatásban részesült szerzőkre.

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk magyarországi illetőségű Pályázóinkat, hogy pályázatának benyújtása alkalmával – a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatósága érdekében – a 2007. évi CLXXXI. törvény alapján

a) minden pályázat esetében a pályázónak nyilatkozni kell az összeférhetetlenségről, illetve érintettségről. 
– A „Nyilatkozat” – amelyet a Pályázati adatlap tartalmaz – kitöltése minden pályázat esetén kötelező.
– Amennyiben a hivatkozott törvény 8. § (1) bekezdése alapján érintettség fennáll, úgy "Közzétételi kérelmet" kitöltve, aláírva a pályázattal együtt kötelezően be kell nyújtani. (A nyomtatvány elérhető és kinyomtatható az alábbi linkre kattintva: Közzétételi kérelem.)
A fenti pontokban foglaltak nem teljesítése a pályázat érvénytelenségét vonja maga után.

b) a pályázatban leírt és a pályázati eljárásban keletkező adatok közérdekű adatoknak minősülnek,

c) a hivatkozott törvény alapján a pályázat meghatározott adatait közzé kell tennünk a Kormány által meghatározott – www.kozpenzpalyazat.gov.hu – központi portálon.

Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy a támogatásban részesülő kedvezményezettek – összhangban az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikkének (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004. (IV.19.) Korm. rendelettel a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény, az annak végrehajtásául szolgáló 9/2006. (V.9.) NKÖM rendelet, valamint a kultúrát és a kulturális örökség megőrzését előmozdító állami támogatásokról szóló 28/2008. (II.15.) Korm. rendelet, alapján – kulturális célú állami támogatásban részesülnek, amelyet az Európai Bizottság az N357/2007-es számú határozatában hagyott jóvá.

Felhívjuk pályázóink figyelmét, hogy az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009 (XII.19.) Kormányrendelet több helyen módosította a pályáztatás eljárás rendjét:
– 119. §-a alapján a támogatás visszavonása, a támogatási szerződés felmondása, az attól történő elállás esetén a támogatás visszafizetésének biztosítéka a támogatási szerződés mellékletét képező felhatalmazás beszedési megbízás teljesítésére.
– 121. § (4) bekezdése alapján: amennyiben a támogatott tevékenység összköltsége csökken a tervezetthez képest, a költségvetésből nyújtott támogatás összegét az összköltség csökkenésének arányában csökkenteni kell, több forrás esetén az eredeti arányoknak megfelelően. Kérjük programjuk költségvetésének tervezésekor ezt a jogszabályi előírást figyelembe venni.
– 132. § (2) bekezdés o) pontja alapján az esetleges közbeszerzési eljárás lefolytatásra irányuló kötelezettségükre.
– 133. § (1) bekezdés e) pontja alapján a benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:
a költségvetésből nyújtott támogatásból megvalósítani tervezett tevékenységek, feladatok, beszerzések részletes ismertetését, azok tervezett szakmai hatásait, összefüggéseit a pályázati felhívásban megjelölt céllal, valamint az ehhez kapcsolódó részletes költségtervet.

Pályázati adatlapot elkészíteni a www.nka.hu portál („pályáztatás” cím alatt található) „adatlapok kitöltése” címszónál lehet. ("minta" pályázati adatlap a portálon a „pályáztatás” cím alatt található az „aktuális pályázati felhívások” címszónál. Ez az adatlap tájékoztatásra szolgál, pályázatként benyújtani nem lehet.)

A pályázattal kapcsolatos hiánypótlás lehetőségét és feltételeit az NKA Ügyrendje szabályozza, amely megtalálható az NKA portálon jogszabályok menüpont alatt.

A pályázatok 1 eredeti példányban
2011. március 16-ig beérkezően
nyújthatók be kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának levelezési címére.
(H – 1388 Budapest, Pf. 82).
A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

Pályázattal kapcsolatban felvilágosítást telefonon a (36-1) 327-4444 számon kaphatnak.
A pályázatok elbírálása legkésőbb a beérkezési határidőt követő 60 napon belül történik. A döntésről a pályázók a döntést követő legkésőbb 20 napon belül postai úton értesítést kapnak. A döntés az NKA portálján is közzétételre kerül.

A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A kollégium által támogatott pályázatok megvalósítására az NKA Igazgatósága a támogatottakkal támogatási szerződést köt. A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy a támogatott a támogatási szerződés megkötéséhez előírt jogszabályi feltételeknek megfeleljen. A támogatott a támogatást csak a támogatási szerződésben meghatározott jogcímekre használhatja fel.

Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma

Megjelentetés dátuma: 2011. február 10.

Frissítve: